måndag 8 oktober 2012

Vad har vi gjort

den senaste tiden?? Vi har många olika arbeten och projekt igång samtidigt, självklart vill vi passa på och dela med oss om våra arbeten till er.
Förra veckan arbetade vi om olika djur. Barnen fick välja ett valfritt djur som finns i våra svenska skogar som de skulle forska om. Alla började med att göra en egen forskningskarta, där skrev man ner vad man redan vet om djuret och även vad man vill ta reda på. Därefter fick barnen leta efter fakta om sitt djur och välja ut det som var viktigast. Vi pratade om vad som är viktigt att tänka på när man letar efter fakta i böcker och på internet. Är allt som står där sant?
Alla fick skriva en "kladd" först för att sedan kunna rätta sin egen text och sedan skriva rent den. Tanken är även att barnen ska få redovisa om sitt djur för sina klasskompisar.
Vi har även vid detta arbete pratat en hel del om olika typer av texter, vad är en faktatext? Hur ska man tänka när man skriver en faktatext och vilken mottagare har jag mm. Detta gör att eleverna arbetar utifrån vårt styrdokument, Lgr 11 "Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig i tal och skrift, anpassaspråket efter olika syften, mottagare och sammanhang, söka information från olika källor och värdera dessa."

Här diskuterar Elisa, Molly och Minna om sina djur. De har läst intressanta saker om råttor och harar.
Självklart är det viktigt att få möjlighet att diskutera med sina kompisar om allt spännande som man har läst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar